Crostini con Spinaci e Ricotta


Crostini con Spinaci e Ricotta

Porcja: 2 osób

Przygotowanie: 10 minut

Trudność: 1 (skala: 1 łatwe – 5 trudne)

  • 8 kromek ciabatty
  • 500 g świeżego, młodego szpinaku
  • 150g ser rocotta
  • 70ml oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki gałki muszkatałowej
  • Sól, pieprz
  • Ząbek czosnku

 

Młody szpinak umyj i dokładnie osusz. Na patelni rozgrzej oliwę i chwilę podsmażaj czosnek a następnie dodaj liście szpinaku, dokładnie mieszamy wszystko i dusimy pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie zdejmij patelnię z ognia i dodaj ser ricotta oraz gałkę muszkatołową, sól, pieprz i delikatnie wszystko zamieszaj. Ciabatty opiekamy w piekarniku aż się zarumienią i następnie nacieramy je czosnkiem. Na tak przygotowane kromki chleba układamy szpinak z ricottą i polewamy oliwą z oliwek.

Smacznego!