Minestra di Zucca e Spaghetti

Porcja: 4 osoby
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 20 min
Trudność: 1 (skala: 1 łatwe – 5 trudne)
- 1 kg obranej i wypestkowanej dyni pokrojonej w kawałki
- 60 g spaghetti, kawałki
- 1l mleko
- 20g tartego parmezanu
- 80g masło
- Sól
Gotuj dynię w dużej ilości osolonej wody przez 8-10 minut, aż będzie miękka. Dokładnie odcedź i zmiksuj ją blenderem do uzyskania konsystencji puree. Przełóż do dużego garnka i dodaj mleko. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, posól i dodaj kawałki spaghetti. Gotuj makaron razem z zupą i gdy będzie on już al dente dodaj parmezan, masło i dobrze wymieszaj.
Przełóż zupę do misek i podawaj na gorąco.
Smacznego!